Tibeti naptár

2145. Föld-Kutya éve

 
 

Elem: Föld. Minőségei  a termékenység és a bőség. Jó tulajdonsága a realizmus, a valóság talaján állás. A Föld elem különösen fontos helyet tölt be. Nincs hozzá rendelve egyetlen irány sem, mivel a négy égi elemmel (Fa, Tűz, Fém, Víz) kapcsolatba lépve a középpont felé, vagy a négy közbeeső irány felé (észak-kelet, észak-nyugat, dél-kelet, dél-nyugat) mutat. Az Univerzum alapját képező kozmikus teknős négy végtagja jelképezi.

A Föld elem minden dolog középpontja. A kora délutánhoz, a pihenés idejéhez, az évszakok közötti átmenethez kapcsolódik. Kikristályosító erő, lassan és határozottan működik, megszilárdítva és konkretizálva a dolgokat. Gyakorlatiasság, megfontoltság, bölcs gondolkodás jellemzi.  Megerősödik a vállalkozó kedv, a birtoklási vágy és az anyagi javakhoz való ragaszkodás.

 

Harmonikus kapcsolatban áll a Tűz és Víz elemmel. 

Diszharmonikus viszonyban áll a Fa elemmel.

 

Polaritás: férfi jellegű, hím, pozitív. Jellemzői az aktivitás, a belülről kifelé irányuló mozgás, kiáramlás, szétterjedés, növekedés és önkifejeződés.

 
 

Tibeti állatövi jegy: Kutya. Az évet idealizmus és igazság jellemzi. Meghozza az adakozókedvet és kedvet az elmélkedéshez. Talán egy kicsit túl komoly év, ami elsősorban a jó szándékúaknak kedvez. Stabilitást ad, ami nehéz cselekvéssel párosul. Nyugodt, biztonságot hozó év.

 

Harmonikus kapcsolatban van a Ló, Madár jegyekkel. 

Diszharmonikus viszonyban van a Bárány, Majom jegyekkel.

 

A tibeti holdújév 2018. febuár 16-án veszi kezdetét.