Tibeti naptár

2146. Föld-Disznó éve

 

Elem: Föld. Minőségei  a termékenység és a bőség. Jó tulajdonsága a realizmus, a valóság talaján állás. A Föld elem különösen fontos helyet tölt be. Nincs hozzá rendelve egyetlen irány sem, mivel a négy égi elemmel (Fa, Tűz, Fém, Víz) kapcsolatba lépve a középpont felé, vagy a négy közbeeső irány felé (észak-kelet, észak-nyugat, dél-kelet, dél-nyugat) mutat. Az Univerzum alapját képező kozmikus teknős négy végtagja jelképezi.

A Föld elem minden dolog középpontja. A kora délutánhoz, a pihenés idejéhez, az évszakok közötti átmenethez kapcsolódik. Kikristályosító erő, lassan és határozottan működik, megszilárdítva és konkretizálva a dolgokat. Gyakorlatiasság, megfontoltság, bölcs gondolkodás jellemzi.  Megerősödik a vállalkozó kedv, a birtoklási vágy és az anyagi javakhoz való ragaszkodás.

 

Harmonikus kapcsolatban áll a Tűz és Víz elemmel. 

Diszharmonikus viszonyban áll a Fa elemmel.

 

Polaritás: női jellegű, nőstény, negatív. Jellemzői a passzivitás, kívülről befelé irányuló mozgás, összehúzódás, befogadás, pihenés, erőgyűjtés és felkészülés.
 

 

Tibeti állatövi jegy: Disznó. Nyugodt, biztonságot hozó év. Az előző évnél nagyobb optimizmus, bőség és kényelem jellemző, ami növeli a biztonságérzetet és a költekezési hajlamot. Az élvezetek keresése kerül előtérbe. Termékeny időszak, használjuk ki! 

 

Harmonikus kapcsolatban van a Nyúl és Bárány jegyekkel. 

Diszharmonikus viszonyban van a Kígyó, Tigris és Majom jegyekkel.

 

A tibeti holdújév 2019. febuár 05-án veszi kezdetét.